W:\minafiler\cybergamessudden.prn.pdf

The 1st World Cyber Games
Mathias Sundin <[email protected]> 1896 var året de första moderna Olympiska Spelen hölls, det kan vara bra att veta om duspelar Trivial Pursuit någon gång. Om några år kanske frågan ser ut så här istället: "Vilketår hölls World Cyber Games, OS för dataspelare, för första gången?" Rätt svar är den 5-9december 2001. För att ytterligare förnedra dina medspelare kan du tala om att 13 svenskardeltog och lyckades ta hem ett guld och ett brons till Sverige. Den tredje december förra året landade en 22 man stark trupp från Skandinavien i Sydkoreashuvudstad Seoul. Den bestod av fem finländare, två norrmän, tretton svenskar, en lagledare(undertecknad) och en journalist i form av PC Gamers egen chefredaktör Markus Dahlberg.
Tanken som ligger till grund för World Cyber Games, förkortat WCG, är att skapa enmotsvarighet till OS för dataspelare och om några år också konsollspelare. Ännu finns ingenofficiell koppling mellan WCG och OS men chanserna är goda att de får komma in i denolympiska familjen inom några år. WCG är nämligen ett projekt som både sydkoreanskaregeringen och flera storföretag är inblandade i.
I 1st WCG deltog över 430 spelare från 37 länder. Den totala prissumman låg på cirka3 500 000 kr och fördelades på sex spel: Starcraft: Brood War, Quake III: Arena, Age ofEmpires II: The Conquerors, Unreal Tournament, Half-Life: Counter-Strike och FIFA 2001.
En förstaplats innebar 200 000 kr, andra 100 000 kr och tredje 50 000 kr i alla spel utom Half-Life: Counter-Strike där priserna var dubblade med tanke på att det är fem personer i varjelag. Sverige hade deltagare i samtliga spel förutom FIFA 2001.
Alla spelare som deltog visste att dataspelstävlingar är väldigt populära i Sydkorea men SÅstort trodde vi inte att det var. När vi på flygplatsen hade hämtat våra väskor och styrde stegenmot ankomsthallen och den väntande bussen anfölls vi av en hop journalister med tillhörandekamerateam som ville att vi skulle utstöta vikingavrål i koreansk TV och uttala oss om vårachanser mot de koreanska stjärnorna. Det var en situation vi inte direkt var vana vid men fickgott om tillfällen att vänja oss – över 300 journalister fanns nämligen på plats vid tävlingarna.
Efter att vi avverkat de inledande journalisterna tog bussen oss till spelarbyn som var ett 15-våningarskomplex vilket skulle bli vårat hem den närmsta veckan. För att spelarna inte skulletappa några färdigheter fanns 150 datorer uppställda för träning. Tröttnade man på det fannsdet biljard- och pingisbord, gym, pool, bastu och utomhus en fotbollsplan och någratennisbanor.
Registrering och tilldelning av rum skedde direkt vi anlände till spelarbyn och efter det gickde flesta till sängs trötta efter den långa resan.
Den tredje dagen i Sydkorea var det så dags att sätta igång och tävla. Vi bussades påmorgonen in till centrala Seoul där COEX ligger. COEX är ett enormt ställe medutställningshallar, konferensanläggningar och ett jättelikt köpcentrum i bottenvåningarna. I endel av COEX höll WCG till. Där fanns olika utställare, lite spelmaskiner, gratis utdelning avläskedrycker, surf- och speldatorer och lite rum för press, vip-personer osv. Självklart fannsockså ett område med ungefär 400 datorer där själva spelandet genomfördes. På de tvåscenerna spelades de mest intressanta matcherna, bl.a. alla finaler. Alla matcher som speladesdär sändes direkt i den koreanska kabel-tv-kanalen gembc - ja, det finns en tv-kanal bara för dataspelande i Sydkorea. Totalt kunde man klämma in publik på runt 4 000 personer framförscenerna och det var fullpackat speciellt vid finalerna.
Innan tävlandet började hade vi förhoppningar på att lyckas knipa minst en medalj i QuakeIII: Arena där framförallt Cyrus "ProZaC" Malekani och Fredrik "Aim" Edesäter hade storerfarenhet och många topplaceringar från tidigare turneringar. Per Anders "fazz" Södermanvar också ett nytt spännande namn från den svenska Quake III-scenen. Mycket riktigt gick detockså bra: Cyrus slutade femma i Quake III 1on1 och vann Quake III 2on2 tillsammans medPer Anders och skrev tack vare det guldet in sig i historieböckerna som Sveriges förstavinnare i WCG-sammanhang. Killarna blev också 60 000 kr rikare.
I Half-Life: Counter-Strike var svenska Kompaniet en av de klart största favoriternatillsammans med finska Allstars. Båda lagen kom vidare till slutspel som spelades i cupformatmed så kallad dubbel utslagning. Det betyder att om man förlorar i Winner bracket åker manner i Loser bracket där en ny chans ges. Sverige mötte Tyskland i kvartsfinal och blevöverraskande slagna med 17-5. Svenskarna tog sig fram till semifinal i Loser bracket genomatt slå Brasilien och Australien. I semifinal väntade finska Allstars och en stenhård match togvid. Slutresultatet stannade vid 13-11 till Finland vilket är minsta möjliga marginal man kanvinna med. Finska Allstars gick sedan vidare och tog bronset och 100 000 kr medan Sverigefick nöja sig med en fjärdeplats.
I Starcraft: BroodWar har Sverige under lång varit en toppnation och förhoppningarna fannsäven här om medalj. Konkurrensen är dock troligen större i detta spel än något av de andrafem. Starcraft: BroodWar är enormt populärt i Sydkorea, det är spritt till alla åldrar och det ärlika vanligt att gå iväg med sin familj och spela lite Starcraft som det är gå och kolla på biohär i Sverige. Det finns också ett flertal spelare som försörjer sig på att bara spela spelet, såkallade pro-gamers. Det finns alltså en stor bredd och därmed toppspelare som är mycketduktiga. Bäst i 1on1 gick det för Mats "Kenka" Kleredal som tog sig vidare till slutspel mendär stötte på superstjärnan och senare också vinnaren "SlayersBoxer". I 2on2 spelade Fredrik"MadFrog" Johansson och Jens "Jesse" Sjöbeck tillsammans och gjorde det så bra att de fickta med sig en bronspeng och 20.000 kr hem till Sverige. På sin väg fram till bronset slog debl.a. Australien och USA.
I Age of Empires slutade äventyret i gruppspelet för Jonas "ZhaZ" Hasselrot som till sittförsvar kan säga att han var sjuk under större delen av turneringen. De två bästa i varje gruppgick vidare och trots sin sjukdom slutade Jonas delad tvåa men förlorade i de avgörandematcherna om vem som skulle gå vidare.
I Unreal Tournament nådde Björn "Zulg" Sunesson (en del kanske känner igen honom frånQuake II där han slutade tvåa i SM 1998) slutspelet men åkte direkt ner i Loser bracket närhan förlorade mot en av favoriterna. Där slog han en holländare för att sedan förlora mot enamerikan.
Sverige blev femte bästa nation genom sina två medaljer. Sammanlagt blev det ett guld iQuake III: Arena 2on2, ett brons i Starcraft: BroodWar 2on2, en fjärdeplats i Half-Life:Counter-Strike och hedrande platser för övriga svenskar. Samtliga svenskar visade att deverkligen var värda sin plats i WCG och att Sverige är en toppnation när det rör sig omgaming råder inga tvivel.

Source: http://www.devisa-hb.se/Bengts/NySum/SoftSeminars/CyberGamesSudden.pdf

Malaria prophylaxis (final draft)

Malaria Prophylaxis It is useful to take an ABC approach to malaria A- Awareness of risk – all travellers must be aware of the risk of malaria in the areas they visit, take action to reduce the risk, and seek medical advice urgently if they get a fever or flu like symptoms B- Bites : prevent or avoid – sleep in rooms properly screened. Spray the room with knockdown insecticide be

Microsoft word - durchfall.dot

Überörtliche Berufs-ausübungsgemeinschaft Bei über 90% der oft wässrigen Durchfäl e kommt es nach zwei bis maximal sechs Tagen spontan zur Ausheilung. Für die Meisten ist somit eine überbrückende, den Flüssigkeits- und Elektrolytverlust ausgleichende Therap ie ausreichend. Die ausreichende Zufuhr von Flüssigkeit und Elektrolyten stel t die aller wichtigste Maßnahme dar und m

Copyright © 2012-2014 Medical Theses